Acest articol discută diferențele profunde dintre incalzirea in pardoseala și radiatoare, ca sistem de incalzire la o locuință. Diferențele principale dintre acestea pot fi evidențiate în principal, în următoarele 5 puncte:
- Distribuția căldurii
- Confortul și calitatea aerului
- Eficiența costurilor
- Estetică
- Incalzire împartita
Încălzirea centralizata cu radiatoare a fost introdusă în anii 1930 și a fost folosită de atunci ca sistem standard de incalzire, rămânând mai mult sau mai puțin neschimbată în ultimele 8 decenii. Mai recent, incalzirea in pardoseală este utilizată ca sistem de incalzire la alegere, oferind confort și lux de neegalat.
Mai jos, se poate găsi o comparație a acestor două sisteme și o explicație a motivului pentru care considerăm că, incalzirea in pardoseala este cea mai bună soluție pentru incalzirea unei case.
1. Distribuția căldurii
Alegerea unui sistem de incalzire determină modul în care este distribuită căldura. Încalzirea podelei produce căldură radiantă, ceea ce duce la o senzație caldă. Se folosește termenul de incalzire radiantă, deoarece radiația termică este responsabilă de o proporție semnificativă a “confortului termic” obținut prin această formă de incalzire.
Radiatoarele funcționează prin incalzirea aerului care le înconjoară, prin convecție. Aerul încălzit de un radiator se ridică spre tavan și odată ce acest aer cald s-a răcit, acesta cade la nivelul solului pentru a fi încălzit de convecția radiatorului, din nou. Acest lucru creează un flux de aer fierbinte și rece și, în mod inevitabil, locuri calde și reci, unde zonele din apropierea radiatoarelor sunt mai calde decât zonele din altă parte a încăperii.
Incalzirea podelei și radiatoarele distribuie căldura diferit. Această ilustrare compară incalzirea in pardoseala radiantă și distribuția neuniformă a căldurii dintr-un radiator. Deoarece unele zone durează mult mai mult pentru ca radiatoarele sa le incalzeasca și alte suprafețe sunt supraîncălzite, locurile calde și reci, reduc nivelul de confort dorit.
2. Eficiența și confortul unui sistem
Modul în care este distribuită căldura influențează eficiența și confortul sistemului de incalzire. Caldura radianta încălzește obiectele direct și menține umiditatea naturală într-o cameră, în timp ce convecția aerului cald tinde să reducă umiditatea, ceea ce poate face zona încălzită să se simtă sufocanta. Dacă se încălzește întregul etaj al încăperii, căldura radiantă dă o distribuție uniformă a căldurii, în timp ce incalzirea convențională încălzește o zonă inițial și apoi are nevoie de timp să circule pentru a atinge nivelurile de confort necesare. Creșterea temperaturii aerului prin incalzirea convențională poate provoca disconfort și suraincalzire, ceea ce la rândul său, poate reduce nivelul de oxigen și, în final, probleme de respirație, dacă aerul este prea cald.
Incalzirea radiantă prin pardoseală asigură căldură acolo unde este necesară și reduce riscul de supraîncălzire a corpului și este cât mai aproape posibil de încălzirea ideală.
3. Supraîncălzirea este ineficientă și costisitoare
Radiatoarele au fost introduse ca un lux în anii 1930, dar sunt predispuse la supraîncălzire, ceea ce face ca sistemul de incalzire să fie mult mai puțin eficient. Ventilația este adesea necesară, cum ar fi deschiderea unei ferestre, cauzând pierderea energiei în mediul înconjurător.
Modul în care radiatoarele produc căldură creează zone calde și reci, ceea ce înseamnă că pentru a vă fi cald mai departe de radiator, este nevoie să mariti temperatura in camera. Acest lucru va determina radiatoarele să creeze mai multă căldură și să reducă zonele reci, dar, în același timp, va face zona din apropierea acestuia mai fierbinte. Această supraîncălzire înseamnă că, temperatura camerei va deveni prea fierbinte, creând nevoia de a deschide ferestrele pentru a intra aer curat, dar în același timp lasa căldura să se irosească, irosind in acelasi timp energia și banii. Pierderea energiei este costisitoare deoarece supraîncălzirea cu doar 1% poate duce la creșterea costurilor cu 8% (sursa: Carbon Trust), care poate creste facturile la energie.
4. Decorarea unei case
Incalzirea pardoselii este visul oricarui decorator, deoarece nu ocupă niciun spațiu în cameră, sursa de căldură aflandu-se în interiorul podelei. Radiatoare sunt deseori voluminoase și trebuie să se afle în interiorul camerei, ceea ce înseamnă că, spațiul de perete trebuie să fie alocat. Acest lucru devine extrem de problematic, mai ales în zonele mici, cum ar fi baile, unde fiecare centimetru este necesar pentru a profita din plin de spațiu.
Incalzirea in pardoseala nu restricționează amplasarea mobilierului și oferă libertate de proiectare completă într-o casă, spre deosebire de radiatoare, care sunt deseori voluminoase și ocupa mult spațiu.
5. Zonare – control individual al temperaturii în fiecare cameră
Incalzirea este mai eficientă atunci când este utilizată zonă cu zonă. În majoritatea cazurilor, se folosește incalzirea in pardoseala și este zonata camera cu camera, cu un termostat care controlează fiecare zonă specifică. Prin urmare, incalzirea este furnizată numai camerei, atunci când este necesară, reducând cantitatea de energie necesară. Sistemele convenționale de radiatoare, cu toate acestea, tind să se incalzească în întreaga casă în același timp, pe baza unui termostat central. Acest lucru poate cauza supraîncălzirea și încălzirea în funcție de poziția termostatului și este mai puțin eficientă în cazul incalzirii zonelor individuale.
Poate incalzirea in pardoseala să înlocuiască radiatoarele?
Utilizarea incalzirii in pardoseala în locul radiatoarelor este posibilă și în funcție de pierderea de căldură, este posibil chiar și eliminarea totală a radiatoarelor.
Pentru a decide dacă incalzirea in pardoseala poate fi utilizată ca sursă unica de căldură, trebuie efectuată o calculare a pierderilor de căldură. Aceasta va indica dacă producția de căldură a incalzirii in pardoseala îndeplinește cerințele de incalzire ale încăperii sau zonei; puterea maximă de căldură trebuie să fie mai mare decât pierderea de căldură maximă, pentru a avea suficientă căldură în încăpere.
Pentru casele existente cu detin incalzire centralizata, prin înlocuirea radiatoarelor cu incalzirea in pardoseala, calitatea aerului este îmbunătățită, deoarece incalzirea prin convecție cu radiatoare deplasează praful și polenul în jurul casei. Sistemele de incalzire in pardoseala emit căldură radiantă, ceea ce înseamnă că, toată lumea din cameră primește o distribuție uniformă a căldurii.
Incalzirea in pardoseala este un sistem modern de incalzire care poate fi instalat atât în case existente, cât și în case noi. Vizualizați gama noastră de produse pentru a găsi produsele potrivite pentru proiect sau informații mai detaliate și costul sistemului, de ce să nu obțineți o ofertă.
Citat Warmup gratuit
Warmup oferă o gamă largă de sisteme de încălzire electrică pentru interior și exterior, care sunt compatibile cu toate tipurile de podea și proiectele.